Att folk kan jobba med så olika saker

Jag blir lika förvånad varje gång. Folk jobbar verkligen med “udda” saker. Jag har en bekant till mig som jobbar som säljare, och det i sig är väl inget konstigt, men han säljer inte elektronikprylar, dammsugare eller kakor, han säljer stora kranar och telfrar.

Ja, vad är det ni undrar ni? Det undrade jag också, så han var tvungen att visa mig deras hemsida för att jag skulle få förståelse för det.

Han säljer 2 till 8 om året, det låter inte som mycket, men om man tänker efter så är det en jävla massa med tanke på att inte varje arbetsplats behöver dom och livslängden på dom är säkert +20år.

Inför resan

Lite nervös är jag ändå, inte nog att man ska resa mitt under en pandemi, utan jag reser till ett land som inte säljer snus och det gör mig nog mer nervös en själva pandemi situationen. Sjukt, eller hur?

Men tänk att du snusat i 20år (jäklar vad tiden går) så ska du åka till ett land där du eventuellt inte kan få tag i snus? vad gör du då? Absolut, man tar med sig en jäkla massa snus, men kommer det att räcka? och hur mycket får man ta med sig? FÅR man ens ta med sig snus?

Ja, som ni kan se så var frågorna många men nu är det flesta besvarade, jag kan beställa snus via nätet, de leverera vart jag än är, så jag kan beställa det till hotellet, stugan, Airbnb, vart som helt.

Nu kan jag andas gällande det fronten, nu måste jag ta tag i alla andra papper som skall fixas och trixas med, allt inför en sketen resa som jag verkligen ser fram emot hehe.

Lite kvällstankar

Godmorgon på er! Jag läste en artikel häromdagen om Karlatornet, byggnaden ska tydligen vara 245 meter hög med 74 våningar. Helt galet om ni frågar mig! När den står klar kommer det vara Göteborgs första skyskrapa. Känns lite konstigt att det helt plötsligt står en skyskrapa i Göteborgs gamla hamn, eller vad tycker ni? 

I samband med detta började jag fundera lite på hur det ska gå till med exempelvis fönsterputsning och kom över en annan artikel som handlade om rope access. Detta är då alltså en arbetsmetod som används för att komma åt svåråtkomliga platser på höga höjder. Dom hänger alltså mer eller mindre i ett rep och arbetar, får svindel bara av tanken. Hade aldrig kunna utföra serviceuppdrag på hög höjd det är en sak som är säker det! Tur att det finns människor där ute som inte är höjdrädda. 

Hur som helst så kom jag iallafall fram till att jag aldrig velat bo så högt upp. Tänk om det hade börjat brinna, eller om hissen hade gått sönder och du fick gå 74 våningar för att komma hem. Nä jag trivs bra i mitt landshövdingehus på 3 våningar. Hade ni kunnat tänka er att bo i ett så högt hus? 

Underhållssystem

Hoppas semestern varit till er belåtenhet! Själv har jag inte haft tid med någon semester under sommaren på grund av mitt nya jobb. Har snart arbetat här i 6 månader nu och jobbet är allt jag hade kunnat tänka mig och lite till, tiden flyger verkligen förbi när man har roligt. 

Det jag jobbar med är underhållssystem och det finns många fördelar med att ha ett bra underhållssystem men jag vill gärna belysa de viktigaste delarna här idag. Jag tror att det kan bidra till affärsnytta för många företag. 

För det första gör underhållssystem det möjligt för anställda att göra felanmälan, detta är superviktigt det bidrar till att felen upptäcks och hanteras snabbt vilket även minskar stillaståndstiden i produktionen. Det ökar även effektiviteten eftersom systemet hjälper till att analysera driften och på så sätt vet när det är dags för ett underhåll. Ett underhållssystem ger även större kontroll på kostnaderna eftersom man kan använda den insamlade datan för att jämföra om planerade underhåll är mer kostnadseffektiva än att reparera allt eftersom för att sedan kunna fatta rätt beslut längre fram. 

Hoppas detta har gett er en lite större förståelse för vad det är jag arbetar med och vad ett underhållssystem kan göra för er. 

Att vara beroende

Min sambo har länge klagat på att jag snusar och tjatar mer eller mindre varje dag på att jag ska sluta. Jag förstår henne till viss del men samtidigt så känner jag att jag inte behöver det.

Så jag satte mig ner med henne efter att hon ännu en gång tjatat om mitt snus. Jag sa till henne precis som jag känder, jag menar, jag dricker inte, jag är inte ute och festar, jag tränar, lever ett någorlunda hälsosamt liv, kan jag inte bara få snusa? Snusa i fred? utan tjat?

Jag såg att hon tänkte till och hon sa att jag hade rätt, så efter den dagen har jag inte hört mer om mitt snusande vilket känns skönt.

Jag vet att hon gör det för mitt bästa och jag vet att jag mer eller mindre är beroende av något som eventuellt kan skada min hälsa, men nu är det så och den dagen jag väljer att sluta är för att jag själv vill, inte för att någon tvingat mig till det genom tjat.

Detta fick mig att tänka på hur många år jag snusat och att jag mer eller mindre alltid snusat ettas snus, visst, jag har bytt snus till och från, men har alltid gått tillbaka till Ettan!

Vad har ni för beroende? det behöver inte vara sn us, socker eller annat, ibland är man beroende av träning, promenader osv. vad har ni för något?

Praktiken är säkrad

Nu är min praktik säkrad och det känns otroligt bra att den är det.

Jag skall göra min 10 veckors praktik i slutet på oktober, men kände att jag gärna ville ha klart det innan jag tog sommarlov.

Sommarlov? det känns otorligt konstigt att säga att man tar sommarlov och inte semester, sist jag hade sommarlov så var jag 17, nu är jag 33 och skall ha det igen. 

Men som sagt, jag ville säkra upp min praktik innan sommarlovet så jag kunde slappna av och nu har jag gjort det.

Jag kontaktade Maintmaster som håller på med underhållssystem då detta passar just det jag studerar till.

Vi hade ett fysiskt möte och jag fick till och med träffa blivande kollegor, det kändes verkligen superbra och jag ser verkligen fram emot att spendera mina 10 veckor där, deras upplägg och vad man får och inte får göra passar mig så otroligt bra, sen så ligger kontoret 15min med cykel, vilket gör det ännu bättre.

Ha nu en fantastisk sommarlov eller semester så hörs vi 🙂

Mockfjärds fönster

Jag behöver byta fönster

Det är dags för mig att ta tag i fönsterbytet nu, ljudnivån som kommer utifrån börjar bli orimlig. Jag trodde att man kunde vänja sig med ljudet från motorvägen som bara är några meter bort. Men jag har insett att mina nuvarande fönster inte är anpassade för husets placering. När jag åkte till en fönsterbutik i stan så pratade dem om att jag inte hade tre-glasfönster och att det var anledningen till att ljudet var så kraftigt. 

Min händighet är tyvärr väldigt begränsad och jag känner att jag behöver hjälp med bytet. Personalen i butiken föreslog att de skulle göra ett hembesök vilket de blev färdiga precis innan jag började skriva det här. 

De kollade på möjligheter med att skräddarsy fönstrena och se till så att jag får lösningar som fungerar för mig. Vi kom gemensamt fram till att vi ska installera traditionella vridfönster eftersom jag inte behöver några speciella anpassningar mer än att det är någorlunda bra på att stänga ute ljud från motorvägen.

Mötet slutade med att jag valde färg på fönster samt köpte till tjänsten med montering och förberedelser av fönster. Det känns extra bra då jag vet att detta företaget använder sig av närproducerade material och även att alla fönster och dörrar de säljer produceras i en lokal fabrik.

Jag tror att detta blir bra och att jag numera kommer få lite lugn och ro eftersom jag inte längre kommer behöva lyssna på den där hemska motorvägens oljud.

Nästa steg klart i parkeringshuset

Nu närmar vi oss öppningsdatumet för vårt parkeringshus och det är inte mycket kvar att fixa nu när golven äntligen är färdiglagda. Vi bestämde oss för att använda ett fogfritt golv. Det är viktigt att golvet håller länge eftersom det kommer utsättas för mycket belastning från bilarna. En annan fördel med det nya slitstarka golvet är att det krävs minimalt med underhåll i form av städning eller reparation. 

Vi fick för ett tag sedan ett tips från en av våra projektledare att Inhab var ett företag som är duktiga på golv för bland annat parkeringshus. Deras lösning med fogfria golv passade oss perfekt eftersom vi fick den specifika anpassning som vi efterfrågade. Vi fick välja mellan blank eller matt yta och det självklara valet för oss var att välja matt yta. På så sätt blir inte golvet för halt, vilket är viktigt för säkerheten. En annan fördel som vi insåg när vi började planera läggningen av golvet med Inhab var att kunna få välja färg på golvet. Självklart valde vi en blåaktig färg som matchar loggans färg perfekt.

Nu när golvet är klart kan vi blicka framåt mot öppningsdagen av parkeringshuset. Vi har nu endast några få moment kvar att ta hand om innan lanseringen. Som det ser ut idag kommer vi kunna hålla planen på att öppna upp parkeringshuset för allmänheten på det bestämda datumet.

Vi ses.